Η πρόκληση του μήνα

  • Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα!
  • Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

(Ν.Καζαντζακης, Ασκητική)

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Διεκδικητικό πλαίσιο και πρόταση πάλης της Α. Σ. Ε. προς το Δ.Σ. του ΣΕΕΑΠΙΝ

                      




Διεκδικητικό πλαίσιο και πρόταση πάλης για το Δ.Σ. του ΣΕΕΑΠΙΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Εδώ και τώρα πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα σχολεία, στις ζωές μας.

  • Μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια. Ένα μεγάλο κομμάτι του κλάδου (αναπληρωτές και νεοδιοριζόμενοι) ζει στα όρια της φτώχειας. Η μισθολογική καθήλωση (έχει να δοθεί αύξηση στον κλάδο πάνω από 10 χρόνια, το ΜΚ που μας έκλεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015), η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις μας έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Πριν καν τελειώσει ο μήνας, ο μισθός μας έχει εξανεμιστεί. Δεν μπορεί το 2022 εκπαιδευτικοί να μένουν σε δωμάτια – κλουβιά χωρίς θέρμανση, να μην έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν με την οικογένειά τους τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο, να μη φτάνει ο μισθός μας για τη στοιχειώδη επιβίωση. 

  • Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι μετράμε πάνω 23.000 νεκρούς από την πανδημία και να μην παίρνεται ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, το δημόσιο σύστημα Υγείας να έχει σχεδόν καταρρεύσει, η κυβέρνηση να συνεχίζει την προκλητική ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. Προκαλεί οργή στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, να υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία, να στοιβάζονται 25 παιδιά μέσα στην τάξη, να συνεχίζεται το πρωτόκολλο – ντροπή του 50%+1. Κάθε μέρα η κυβέρνηση παίζει με την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, αρνείται να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο, ώστε τα σχολεία να μην είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Είναι προκλητικό ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα σοβαρό μέτρο, προκειμένου να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, να στηρίξει εμάς τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια γνωστικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στους μαθητές μας αλλά και τα ψυχολογικά και τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την εγκληματική πολιτική διαχείρισης του κορωνοϊού. 


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τώρα είναι η ώρα της μάχης! Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας, βάζουμε τις πραγματικές μας ανάγκες στο επίκεντρο της πάλης, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην απεργία, στη χειραφέτηση του συνδικαλιστικού κινήματος από το κράτος και τους μηχανισμούς του, καταργούμε το ν. Χατζηδάκη στην πράξη. Να απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας. Δεν περιμένουμε κάποιους «σωτήρες» που θα έρθουν να μας σώσουν και κάθε φορά θα βάζουν το λιθαράκι τους για να μας αφαιρούν δικαιώματα και κατακτήσεις.

Οργανώνουμε την πάλη μας, για να προστατεύσουμε τη ζωή,
την υγεία, τους μισθούς μας.

Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα τα έχουμε κατακτήσει
με θυσίες, με σκληρούς αγώνες! 


Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των ΜΚ 2015-2017, στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο τους. Να μην γίνει καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας.

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καμία απόλυση αναπληρωτή. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. 

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων (αραίωση μαθητών, δωρεάν τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, προσωπικό καθαριότητας, ατομικά μέσα προστασίας για όλους κ.λ.π.). Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεση των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσων νόσησαν.

  • Να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο ν.4808/21 (Χατζηδάκη). Καμία διάταξη του, ούτε ηλεκτρονικές εκλογές, ούτε μητρώα και φακέλωμα, ούτε αλλαγή του τρόπου προκήρυξης των απεργιών να μην εφαρμοστεί από τα σωματεία. Απαιτούμε από ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΠΟΣΕΕΠΕΑ- ΑΔΕΔΥ να πάρουν αντίστοιχη θέση. 

  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, για την θέρμανση και όλων των έκτακτων αναγκών.

  • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία όσων τμημάτων ένταξης χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.

  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Να καταργηθούν οι νόμοι 4692/20, 4823/21, 4547/2018.

  • Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλες οι νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την λεγόμενη τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και με ίδια μέσα από τους εκπαιδευτικούς. 



Πρόγραμμα Δράσης:

  • Το Σάββατο 26/2, δύο χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, συμμετέχουμε στην συγκεντρώσεις των σωματείων και των εργατικών κέντρων για την υπεράσπιση της υγείας και του εισοδήματος τους λαού. 

  • Απαιτούμε από ΔΟΕ- ΟΛΜΕ- ΠΟΣΕΕΠΕΑ να κηρύξουν 24ωρη απεργία στην Εκπαίδευση στις 9 του Μάρτη, με πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση.

  • Απαιτούμε να επαναπροκηρυχθεί άμεσα απεργία – αποχή από τις ομοσπονδίες  ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΠΟΣΕΕΠΕΑ (χωρίς καμιά υποχώρηση στις αντιδραστικές προϋποθέσεις του ν. Χατζηδάκη). Εάν οι ομοσπονδίες δεν το πράξουν, οι Σύλλογοι μέσα από κοινό συντονισμό και με ενιαίο τρόπο, μέσα από μαζικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις, ολομέλεια προέδρων) που θα ενεργοποιήσουν το σύνολο του κλάδου, να πάρουν επάνω τους την κήρυξη απεργίας/αποχής πανελλαδικά, ώστε να εκφραστεί συλλογική αντίθεση του κλάδου.

  • Προετοιμάζουμε γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Φεβρουάριος 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου