Η πρόκληση του μήνα

  • Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα!
  • Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

(Ν.Καζαντζακης, Ασκητική)

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Διαμαρτυρία του ΣΕΕΑΠΙΝ για την παράδοση πετρελαίου από την ΕΛΠΕ στο ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων




ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο Σύλλογος Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Ιονίων Νήσων (ΣΕΕΑΠΙΝ), τα μέλη του οποίου εργάζονται σε δομές της Ειδικής και Γενικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης του ΥΠΠΕΘ εκφράζει τη διαφωνία του με την παράδοση 2 τόνων πετρελαίου από την ΕΛΠΕ στο ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων στις 22/11/18 στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων εταιρικής ευθύνης της εταιρίας.

Οι λόγοι για τους οποίους είμαστε αντίθετοι είναι οι εξής:

Οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων καλύπτονται από προβλεπόμενα κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κάλυψη τέτοιου είδους αναγκών από ιδιώτες υποκαθιστά τους αρμόδιους και αφήνει ανοιχτά ερωτήματα τόσο για την τύχη των σχετικών κονδυλίων του Δήμου τα οποία έχουν προβλεφθεί και δε θα διατεθούν, όσο και για την ίδια τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας χορηγίας, τη στιγμή που δεν έρχεται έστω να καλύψει μιαν ανάγκη για την οποία προκύπτει αδυναμία.

Γενικότερα όμως, η πρακτική των χορηγιών ιδιωτών στην δημόσια εκπαίδευση υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα της κι εγκυμονεί κινδύνους, όπως είναι ενδεικτικά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων ιδιωτών δίχως κοινωνικό έλεγχο και η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων. Η δημόσια και ανοιχτή εκπαίδευση με ίσους όρους για όλους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και η καταστρατήγησή της με άμεσους ή έμμεσους τρόπους μας βρίσκει συλλήβδην αντίθετους.

Πέραν δε τούτων, οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μιας πετρελαϊκής εταιρίας εύλογα νοούνται ως απολύτως σχετιζόμενες με την προσεχή έναρξη εξορύξεων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα στο οποίο σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση. Οι κοινωνικές δράσεις φορέων που σχετίζονται με τις εξορύξεις αποτελούν κατάφωρη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης καθώς επιχειρούν να εξαγοράσουν μέσω χρηματικού οφέλους, δηλαδή έμμεσης δωροδοκίας, την κοινωνική συνείδηση ώστε να προληφθούν τυχόν αντιδράσεις. Το να εκτυλίσσονται μάλιστα τέτοιες διαδικασίες με χορηγίες σε κοινωνικά ευαίσθητους χώρους όπως είναι η ειδική αγωγή, είναι κατεξοχήν ανήθικο.

Υπό το φως των παραπάνω, αναρωτιόμαστε αν είναι νόμιμο, ηθικό και δέον το να γίνονται τέτοιες χορηγίες σε δημόσια σχολεία. Αναρωτιόμαστε επίσης ποιο είναι το παιδαγωγικό και κοινωνικό μήνυμα που κομίζει μια τέτοια δράση στους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινότητα και προβληματιζόμαστε έντονα που γίνεται ασμένως αποδεκτή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δια της παρουσίας της στην εκδήλωση. Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για κάθε προσπάθεια ιδιοτελούς χειραγώγησης του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Ιονίων Νήσων (ΣΕΕΑΠΙΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου