Η πρόκληση του μήνα

  • Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα!
  • Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

(Ν.Καζαντζακης, Ασκητική)

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Περί διχασμών και άλλων αδικιών



Το θέμα με τους πίνακες της ειδικότητας ΠΕ 30 Κοινωνικών Λειτουργών έχει πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων από συναδέλφους αναπληρωτές που έχουν δουλέψει χρόνια στην ειδική αγωγή και ξαφνικά βρίσκονται στον “πάτο” μιας λίστας που τα κριτήρια προτεραιότητας δεν έχουν καμία λογική.
Διάβασα με ενδιαφέρον τις επιστολές των Κου Ψαριανού και Κας Γουντουδάκη που έχουν δημοσιευτεί στο ιστολόγιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής σχετικά με τον αποκλεισμό πτυχιούχου τμήματος Κοιωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνική Πολιτική και συμφωνώ απόλυτα με την δεύτερη̇ η κατεύθυνση κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί να εξισωθεί με αυτήν της κοινωνικής εργασίας, δεν θα υπήρχε λόγος για δύο κατευθύνσεις άλλωστε. Πολύ σωστά αναφέρεται ότι κάθε κατεύθυνση έχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών που αποσκοπεί στην απόκτηση διαφορετικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Ωστόσο, οφείλω να προσθέσω κάτι άλλο στη συζήτηση που είναι εξίσου σημαντικό και δεν αναφέρθηκε ούτε από την συνάδελφο Κα Γουντουδάκη – αν και μάλλον δεν είχε άμεση σχέση με την επιστολή του Κου Ψαριανού.  Σύμφωνα με την εγκύκλιο για την πρόσληψη αναπληρωτών οι απόφοιτοι του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης κατεύθυνσης Κοινωνικής Εργασίας έχουν προτεραιότητα των συναδέλφων τους αποφοίτων ΤΕΙ ανεξαρτήτως μορίων (πχ προυπηρεσίας). Δηλαδή, ένας/μια απόφοιτος της συγκεκριμένης κατεύθυνσης που πήρε πτυχίο τον περασμένο Ιούνιο, προηγείται στον πίνακα μοριοδότησης ενός συναδέλφου με πτυχίο ΤΕΙ που δουλεύει πχ 9 χρόνια. Σημειοτέον δε, ότι ο/η απόφοιτος αυτός/η, κατά την διάρκεια της πρακτικής του άσκησης, που πολύ σωστά ανέφερε η Κα Γουντουδάκη είναι προαπαιτούμενο ως βασικό στοιχείο των σπουδών των κοινωνικών λειτουργών, εποπτεύεται στην εκάστοτε υπηρεσία από κάποιον συνάδελφο απόφοιτο ΤΕΙ. Με ποια λογική και αίσθημα δικαίου θα πρέπει λοιπόν οι απόφοιτοι ΤΕΙ να έπονται των αποφοίτων του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης;
Κα Γουντουδάκη με όλο το σεβασμό, εγώ θύμωσα πολύ περισσότερο όταν οι πρώτοι απόφοιτοι της κατεύθυνσής σας, το καιρό που γινόταν οι πρώτες προσλήψεις με την προκήρυξη της ειδικής αγωγής, προηγούνταν των συναδέλφων αποφοίτων των ΤΕΙ και εμού φυσικά, με τη διαφορά ότι εγώ τότε δίδασκα αυτούς τους αποφοίτους!! Είμαι απόφοιτη ΤΕΙ, με μεταπτυχιακά σε επίπεδο Master και διδακτορικού (μου δίνεται η δυνατότητα ως απόφοιτος ΤΕΙ), δίδαξα με σύμβαση στο τμήμα που αποφοιτήσατε, και όλοι οι αποφοιτήσαντες πριν, μαζί και μετά από εσάς, έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται μπροστά από εμένα σε κάθε πίνακα μοριοδότησης. Για να μην παρεξηγούμαστε, τώρα εργάζομαι ως μόνιμη, αλλά αυτό είναι ένα πραγματικό σενάριο που δείχνει την παράλογη κατάσταση που επικρατεί στην μοριοδότηση των κοινωνικών λειτουργών και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κάτι ανάλογο συμβαίνει βέβαια και με του κατόχους πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ. Όταν το αντικείμενο εργασίας μας σαν επαγγελματίες (εξ ορισμού από τις σπουδές μας) περιλαμβάνει και δουλειά με παιδιά σε εκπαιδευτικές μονάδες, γιατί χρειαζόμαστε επιπρόσθετα πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ; Ο επαγγελματίας κοινωνικός λειτουργός δεν διδάσκει Κοινωνική Εργασία στα σχολεία, η δουλειά του είναι υποστηρικτική και συμβουλευτική. Και για να χρησιμοποιήσω το παραπάνω αληθινό σενάριο, εμένα με διδακτορικό μου ζητήθηκε να παρακολουθήσω το τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ για να θεωρηθώ Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, μια σχολή στην οποία μπορούσα να διδάξω!!!
          Θα πρότεινα λοιπόν προς όλους τους κοινωνικούς λειτουργούς των ΤΕΙ, ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, να λειτουργήσουμε μια φορά με σεβασμό και αίσθημα δικαίου προς τους συναδέλφους και να κινητοποιηθούμε ώστε να εκλείψουν αυτές οι αδικίες μέσα στον κλάδο μας. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία και στην αναγνώριση της δουλειάς που έχουν κάνει ως σήμερα και δεν θα πρέπει να βρίσκονται συνάδελφοι εκτός εργασίας απλά και μόνο επειδή δεν είναι απόφοιτοι συγκεκριμένου τμήματος.

Συναδελφικά
Ιωάννα Καρέλλου
Κοινωνική Λειτουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου