Η πρόκληση του μήνα

  • Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα!
  • Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.

(Ν.Καζαντζακης, Ασκητική)

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ο Τάσος Κουράκης για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης είπε στην εκπομπή της Μάχης Νικολάρα Υπόθεση Παιδεία στον Alpha 989, ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διάλογο με τις εκπαιδευτικές Oμοσπονδίες, από τις οποίες έχει ζητήσει προτάσεις, προκειμένου να προκύψει ένα σύστημα προσλήψεων για την επόμενη σχολική χρονιά.
Από το σύνολο των προσλήψεων που επιτρέπει ο προϋπολογισμός του 2015 θα διατεθούν στην εκπαίδευση 3.000 με 4.000. Η κατανομή των θέσεων στις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και στις ειδικότητες  θα γίνει με βάση των υπολογισμό των πραγματικών αναγκών στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ο Τάσος Κουράκης επισήμανε ότι ένας αριθμός θέσεων θα διατεθεί για πρώτη φορά και στην Ειδική Αγωγή η οποία έχει πάρα πολλά κενά αφού δεν έχουν γίνει ποτέ μόνιμοι διορισμοί στα ειδικά σχολεία. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει μόλις μερικές δεκάδες διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν με αναπληρωτές που ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 15.000 και δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες.
Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε την εκτίμηση ότι είναι δίκαιο να απορροφηθούν κατά προτεραιότητα οι αδιόριστοι επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2008. Ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να προκύψει ένα σύστημα που θα είναι δίκαιο και απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει σε κάθε γωνία της Ελλάδας συγκεντρώνοντας μόρια για τον διορισμό τους. Υπογράμμισε επίσης ότι εξετάζονται όλες οι νομικές παράμετροι του θέματος καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να αγνοήσει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε, μετά από δεκαετίες εφαρμογής αυτού του συστήματος, ότι η πρόσληψη με μόνη προϋπόθεση την προϋπηρεσία είναι αντισυνταγματική.
Από την θεσμοθέτηση του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ το 1998, μόνιμοι διορισμοί σε κάποιο ποσοστό και όλες οι προσλήψεις αναπληρωτών που είναι χιλιάδες κάθε χρόνο γίνονται με μοριοδότηση προϋπηρεσίας Ο τελευταίος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ έγινε το 2008.
Για τις ανάγκες τις ερχόμενης σχολικής χρονιάς δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την διενέργεια γραπτού διαγωνισμού ακόμη και αυτό ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναζητεί λοιπόν τώρα ένα σύστημα προσλήψεων το οποίο θα εποπτεύσει το ΑΣΕΠ και θα δημιουργήσει, όπως είπε ο κ. Κουράκης, αίσθημα διακαίου στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται για χρόνια όμηροι στους πίνακες είτε αναπληρωτών είτε επιτυχόντων αδιόριστων του ΑΣΕΠ.

Αναδημοσίευση από το  http://360pedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου