Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Κείμενο Στήριξης του Σωματείου 'για τα παιδιά μας'

Λάβαμε, δημοσιοποιούμε το παρακάτω κείμενο συμπαράστασης  και ευχαριστούμε απο καρδιάς το ΔΣ του Σωματείου 'για τα παιδιά μας' που αναγνωρίζει και συμμερίζεται, τόσο τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών με αναπηρία, αλλά και των εργαζομένων και άνεργων του ευαίσθητου χώρου της Ειδικής Αγωγής.



      Κέρκυρα 17/11/2016
                                                                                         Αρ.Πρωτ:  3

ΠΡΟΣ:  Σύλλογο Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Υπ΄οψιν: Προέδρου κυρίας Μαρίας Αγάθου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων   

Υπ΄οψιν: Διευθυντή κύριου Κωνσταντίνου Θ. Γκούση

ΘΕΜΑ: Συμπαράσταση α) στα παιδιά των ειδικών σχολείων και στους κηδεμόνες τους, α) στους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή.
O Σεπτέμβρης σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής ζωής, την επιστροφή στη μάθηση και στην εκπαίδευση. Τα παιδιά , όλα τα παιδιά, επιστρέφουν στα σχολειά για να απολαύσουν και να λάβουν γνώσεις, παιχνίδι, ζωή.

            Τα άρθρα του Συντάγματος της χώρας τόσο το καθένα ξεχωριστά όσο και με τη συνδυαστική τους ερμηνεία, προστατεύουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και συνιστούν το πλαίσιο που επιτρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία. Η συνταγματική κατοχύρωση του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (Άρθρο 2) και της αρχής της ισότητας έναντι του νόμου και των ίσων δικαιωμάτων (Άρθρο 4), αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του ρυθμιστικού πλαισίου για τα άτομα με αναπηρία και την αντιμετώπισή τους από το κράτος. Με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους (Άρθρο 21), και του κράτους δικαίου (Άρθρο 25), τα άτομα με αναπηρία εξοπλίζονται με το ιδιώνυμο συνταγματικό δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία τους, την επαγγελματική τους ένταξη και τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Η νέα διάταξη (παρ. 6) του Άρθρου 21, σε συνδυασμό με την αρχή της αναλογικής ισότητας (Άρθρο 4 παρ.1) και με την επίσης νέα διάταξη (παρ. 2) του Άρθρου 116, η οποία επιτρέπει τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ ομάδων οι οποίες τελούν υπό συνθήκες πραγματικής ανισότητας, δίνει τη δυνατότητα στον νομοθέτη να λάβει όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για την προστασία ή για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία.


Η παρ. 6 του Άρθρου 21, ουσιαστικά συνιστά την υιοθέτηση του κοινωνικού μοντέλου για την αναπηρία και συνακόλουθα την υποχρέωση της Πολιτείας να σχεδιάζει και να μεριμνά για τη λειτουργία της κοινωνικής ζωής με τρόπο ώστε να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Στην έννοια της κοινωνικής ζωής ενυπάρχουν οι έννοιες της εκπαίδευσης , της πληροφόρησης, της επικοινωνίας, της ψυχαγωγίας, της εργασίας.
            Η νέα χρονιά αμαυρώθηκε από την υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, την υποστελέχωση με εκπαιδευτικούς , ειδικούς επιστήμονες και προσωπικό με εξειδικευμένη πρακτική και θεωρητική γνώση .
            Τα παιδιά με απλές, σύνθετες ή εκτεταμένες διαταραχές χρήζουν συγκεκριμένης αντιμετώπισης. Η εξατομικευμένη εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θεραπειών στα πλαίσια υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας διασφαλίζει την υποστήριξη , σταθερότητα και προώθηση της εξέλιξης και ανεξαρτητοποίησης του ατόμου.
            Η έλλειψη τέτοιου είδους αντιμετώπισης και πρόνοιας αποτελεί τροχοπέδη στην μάθηση, στην εκπαίδευση, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης , των δεξιοτήτων και της ανεξαρτησίας αυτών των παιδιών.
            Λένε ότι «ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα αδύναμα μέλη της». Εάν η ειδική αγωγή στην κοινωνία μας και στη χώρα μας είναι «μεσαίωνας» τότε το κράτος οφείλει να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες . Κι εμείς ως κοινωνία οφείλουμε για μια ακόμη φορά να φωνάξουμε, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και τα κεκτημένα, να απαιτήσουμε να πάψουν οι «αλχημείες» και τα ημίμετρα, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και οι Νόμοι . Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελεί η Ειδική Αγωγή όπως εν τοις πράγμασι προσδιορίζεται και εφαρμόζεται από την πολιτεία μας … παγκόσμια καινοτομία !
            Με το παρόν κείμενο εκφράζουμε την συμπαράσταση μας στους εργαζόμενους στις υποστελεχωμένες δομές ειδικής αγωγής, στους άνεργους επιστήμονες που πρέπει να στηρίξουν αυτό τον ευαίσθητο χώρο και βέβαια στις οικογένειες αυτών των παιδιών, που λόγω της κρατικής αναλγησίας εξοστρακίζονται αντί να ενσωματώνονται. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας στις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα όσων δεν έχουν δική τους φωνή.
Με εκτίμηση
Για το σωματείο
«για τα παιδιά μας»

Η πρόεδρος                                    Η Γεν. Γραμματέας
Χειμαριού Γενοβέφα-Θεοδώρα          Βασιλεία Τρίψα


Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Αποτελέσματα Εκλογών ΠΥΣΕΕΠ- ΚΥΣΕΕΠ Περ. Ιονίων Νήσων




Για ΚΥΣΕΕΠ:
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ: 41
ΨΗΦΙΣΑΝ: 25
ΑΠΕΙΧΑΝ: 16
ΕΓΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ: 24
ΑΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ: 1
ΑΡΙΘΜΟΣ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΑΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ:
1.      ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ: 21(είκοσι ένα)
2.      ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: 3(τρία)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΨΗΦΩΝ ΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ:
Συνδυασμός: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΨΗΦΩΝ
ΒΟΥΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
13(δεκατρείς)
ΚΟΛΟΒΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
2(δύο)
ΛΩΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
1(μία)
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
1(μία)
ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
7(επτά)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
0(μηδέν)
ΡΩΜΗΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
2(δύο)
ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
1(μία)
ΦΛΟΓΕΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
2(δύο)

Συνδυασμός: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΨΗΦΩΝ
ΚΟΥΤΣΙΟΥΡΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (ΠΟΠΗ)
1(μία)
ΤΕΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
1(μία)
ΤΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
1(μία)





Για ΠΥΣΕΕΠ:
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ: 41
ΨΗΦΙΣΑΝ: 25
ΑΠΕΙΧΑΝ: 16
ΕΓΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ: 25
ΑΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ: 0
ΑΡΙΘΜΟΣ ΨΗΦΩΝ ΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ:
ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΨΗΦΩΝ
ΔΕΣΥΛΛΑ ΚΑΣΣΙΑΝΗ
18(δεκαοχτώ)
ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
9(εννέα)
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ
8(οχτώ)
ΠΑΓΚΡΑΤΗ ΑΛΑΞΑΝΔΡΑ
10(δέκα)


ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ  07-11-2016

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Επειγουσα Ανακοίνωση ΠΟΣΕΠΕΕΑ σχετικά με τις εκλογές ΠΥΣΕΕΠ ΚΥΣΕΕΠ

Παρακαλουμε ενημερωθείτε απο τον επισυναπτόμενο συνδεσμο:
http://poseepea.blogspot.gr/2016/10/blog-post_28.html?spref=fb

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Το Iστορικό μιας μικρής-μεγάλης διαμαρτυρίας...








Καιρό τώρα οι εργαζόμενοι -άνεργοι στην Ειδική Αγωγή, έχουμε φτάσει στα όρια μας.  Κάποτε οι αναπληρωτές αντικαθιστούσαν έκτακτες ανάγκες. Τώρα, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει ποτέ διορισμοί, αν δεν υπάρχουμε εμείς, δεν λειτουργούν τα σχολεία και οι διαγνωστικές δομές!
Κάθε χρόνο είμαστε οι φτωχοί συγγενείς της εκπαίδευσης και τα παιδιά με τα οποία δουλεύουμε είναι προφανώς παιδιά ενός κατωτέρου Θεού. Κουραστήκαμε να ψάχνουμε ποιος φταίει..Ο Υπουργός, το ΑΣΕΠ, κάθε χρονιά κάποιος φταίει και το Επιστημονικό και Βοηθητικό προσωπικό της Ειδικής Αγωγής είναι στην ανεργία και τα παιδιά στα σπίτια τους.

Την Πέμπτη το βράδυ γονείς του ΕΕΕΕΚ Κέρκυρας αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο με παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή. Ένα σχολείο υποστελεχωμένο, κτηριακά ακατάλληλο και επικίνδυνο.
Μαζί με τους γονείς ο Σύλλογος Ειδικοτήτων Ειδικής Αγωγής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, συμμετείχε με τα μέλη του και την διαμαρτυρία στήριξαν, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων Κέρκυρας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α'θμιας (ΣΕΠΕ Κέρκυρας) και οι εκπαιδευτικοί Β'θμιας (ΕΛΜΕ Κέρκυρας). Ο Περ. Διευθυντής, ενημερώθηκε το προηγούμενο βράδυ της διαμαρτυρίας, αμέσως μολις οι γονείς οριστικοποίησαν την δράση και την ώρα. Πιθανόν λογω αυτού και άλλων υποχρεώσεων του, δεν ήταν παρών, αλλά μας άκουσε με πολύ προσοχή και ευγένεια η αντικαταστάτρια του, κα. Παχή. 
 

Τοπικό κανάλι κάλυψε την διαμαρτυρία μας , αλλά οφείλουμε να πούμε ότι κανένα στιγμιότυπο και κανένα βίντεο, δεν μπορεί να αποδώσει την απόγνωση των γονέων που μίλησαν. Γονείς που ρώτησαν γιατί τα παιδιά τους δεν έχουν αυτο που τους αξίζει απο την πολιτεία. Γονείς που ρώτησαν 'τι να πω στο παιδί μου που με ρωταει καθε μέρα αν θα πάει σχολειο;' Γονείς που είπαν οτι κλείνουν το παιδι με αυτισμο στο σπίτι μόνο,  για να μπορέσουν να πάνε για δουλεια. Μαθήτρια πήρε το λόγο και -προκαλώντας μας συγκινηση και θαυμασμό, ειπε πως είναι κρίμα ο φίλος της που βρισκεται σε αμαξιδιο να μην πηγαινει σχολειο απο τον Σεπτέμβρη επειδη δεν υπάρχουν βοηθοι και νοσηλευτές. Γιατί κάθε χρονο να μην έχουμε δασκάλες ρωτησε το παιδι και ποιος άραγε να του απαντησει...

 

Απο την πλευρά των εργαζομένων- ανέργων ρωτήσαμε ποιος ευθύνεται για τις ελάχιστες πιστώσεις. Ποια ειδικά σχολεία, κεδδυ, εδεαυ σε ολα τα Ιονια δεν θα λειτουργήσουν ή θα υπολειτουργήσουν; Ποιοι συνάδελφοι θα μοιραστούν σαν τιραμολα σε δυο και τρεις δομές για να καλυψουν τις ελλιπείς πιστώσεις του κράτους;
Αν το παιδί με βαριά νοητική υστέρηση και κινητική αναπηρία λερωθεί και δεν επαρκεί το βοηθητικό προσωπικό ποιου ευθύνη είναι να το καθαρίσει;; της δασκάλας; του φιλόλογου; του μουσικού; της γυμνάστριας;
Αν το παιδί με επιληψία πάθει μια κρίση ή ενα ατύχημα που δεν είναι σπάνιο στα παιδιά μας, ποιος θα δώσει πρώτες βοήθειες όσο στα σχολεία δεν υπάρχουν νοσηλευτές;
Ποιος θα μιλήσει, ποιος θα βοηθήσει την συμπεριφορά των παιδιών αν δεν υπάρχει ψυχολόγος και ποιος θα κοιτάξει για τα επιδόματα και τις ανάγκες των οικογενειών αν δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός; Ποιος θα δώσει στους γονείς τα χρήματα που χαλάνε σε φυσικοθεραπείες, εργοθεραπειες και λογοθεραπειες, εφόσον τα παιδιά δεν τα κάνουν αυτά μέσα στο σχολείο της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας;
 
Εκ μέρους του ΣΕΕΑΠΙΝ, ευχαριστούμε την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κέρκυρας, τον ΣΕΠΕ και την ΕΛΜΕ Κέρκυρας, που όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα στάθηκαν δίπλα στον ΣΕΕΑΠΙΝ, στηρίζοντας τα δικαιώματα του Επιστημονικού και Βοηθητικού Προσωπικού, αλλά και δίπλα στους γονείς και στα παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

'Όσο για εμάς, έχουμε τόσα χρόνια καταλάβει ότι Ειδική Αγωγή που σπουδάσαμε και αγαπήσαμε, είναι σαν την Ελλάδα: σκοτώνει τα παιδιά της. Τσακίζει τους αναπληρωτές που την στηρίζουν, παίζοντας 12 χρόνια τώρα με την υπομονή τους, διαιωνίζοντας την ανεργία τους. Εξουθενώνει τους ελάχιστους εργαζόμενους αφού αδυνατούν να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες των ειδικοτήτων που λείπουν. Σπρώχνει ταλαίπωρους γονείς ακόμα πιο κοντά στο γκρεμό και κόβει την ευκαιρία για ζωή, εκπαίδευση, χαρά από αθώες ψυχές.
Αν ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται από το πώς φερόμαστε στους πιο αδύναμους, τότε λυπούμαστε αλλά το Υπουργείο δεν έχασε απλά ένα στοίχημα  ("όλα τα σχολεία στελεχωμένα στις 9 Σεπτέμβρη"), έχασε κάθε είδους ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

                                                          Για το ΔΣ
Μαρία Αγάθου                                                                        Καββάδα Αννέτα
Πρόεδρος                                                                                Γραμματέας